Välkommen till whr.se, recensioner av webbhotell. I denna avdelning publicerar vi guider och artiklar runt webbteknik, programmering och marknadsföring på Internet bland annat.

Hur byter jag webbhotell för min redan existerande hemsida?

När du gjorde din hemsida kanske du inte läste på tillräckligt om ditt webbhotell eller så har din sida idag utvecklats så pass att ditt förra webbhotell inte längre kan tillgodose dina behov. Som tur är går det att byta webbhotell utan en massa krångel! Det enda du i princip behöver göra är att följa dessa åtta steg.

Byta Webbhotell – Åtta steg

  1. Först och främst måste du ta fram dina inloggningsuppgifter med lösenord hos det företag där du köpte ditt domännamn.
  2. Kolla runt och läs recensioner och tips om olika företag som erbjuder hosting. Se till att det du ska byta till uppnår de krav som behövs. Du vill i största mån undvika risken att behöva byta snart igen. Se vår framsida för recensioner.
  3. När du hittat ett nytt webbhotell med ett erbjudande som passar dig är det dags att köpa. Det är viktigt att du sparar informationen som du får vid köpet, det kan t.ex. vara e-post och kvitton. Skriv helst ut denna information för säkerhetsskull, då har du den på flera ställen och risken att den försvinner minskar markant.
  4. När du har ett nytt konto ska själva informationen, alltså det du har på din hemsida, flyttas över till det nya webbhotellet. Detta kan liknas vid att du har köpt en ny dator och vill flytta över dina gamla filer. Det kan ske på lite olika sätt beroende på vilken typ av hemsida du har. Har du en vanlig statisk hemsida är det enkelt, då behöver du bara kopiera hela filstrukturen och föra den till det nya webbhotellet.Är det däremot en blogg eller liknande som ska flyttas är det lite krångligare, vilket beror på att en blogg ofta är uppbyggd med hjälp av en databas. Då måste du först skapa en helt ny databas hos ditt nya webbhotell, som bör ha samma användarnamn och lösenord som din gamla. När den nya databasen är skapad och redo att kopiera kan du slopa den gamla databasen, kopiera över informationen till den nya och låta den ladda in på det nya webbhotellet.

    Desto mindre aktivitet som sker på din blogg under själva flytten desto bättre, eftersom det kan nämligen ställa till problem om saker på databasen ändras under flytten.

  5. Vid köpet ska du noga se till att du får information om namnet på den nya servern. Du bör få ett primärt och ett sekundärt namn av ditt webbhotell. Dessa namn skickas med stor sannolikhet till din e-post. Om du inte får dem måste du läsa på sidan och ta reda på om de skickar ut informationen på annat sätt. Hittar du inget måste du självklart ta kontakt med företaget ifråga så snabbt som möjligt.
  6. När detta är gjort är nästa steg att logga in på kontot för ditt domännamn, där byter du den DNS-information som finns ansluten till din domän till de uppgifterna du fått från ditt nya webbhotell. Du måste se till att du ändrar namnet både på den primära och på den sekundära servern! Ibland, beroende på vilka tjänster det är du använder dig av, kan du efter förändringen få ett mail som måste bekräftas för att förändringen verkligen ska ske.
  7. Nu kommer du troligen att få vänta innan du kan beskåda resultatet. Det beror på att all information som finns på din hemsida kan var lagrad på datorer som kan finnas utspridda världen över och att föra in denna nya information och ta bort den gamla tar därför lite tid. Oftast tar förflyttningen mellan ett och tre dygn. Självklart kan det ske snabbare, men det är klokt att vara tålmodig och inte hetsa upp sig över att det tar lite tid.
  8. Om alla ovanstående punkter genomförts felfritt bör ditt domännamn nu vara ihopkopplat med ditt nya webbhotell. I så fall återstår det för dig att nu bara ladda upp din hemsida på den nya servern.

Läs gärna Matt Cutts mega artikel om att byta webbhotell (på engelska) också.

Publicerad 2010-04-11. Kategori Bygga hemsida.


Skriv en kommentar eller en fråga

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.