Välkommen till whr.se, recensioner av webbhotell. I denna avdelning publicerar vi guider och artiklar runt webbteknik, programmering och marknadsföring på Internet bland annat.

Publicera hemsida på Internet

För att publicera en hemsida på internet måste du gå igenom ett par steg. Du måste t.ex. välja ett webbhotell och en domän, men också lyckas med att faktiskt lägga upp sidan.

Välj webbhotell & domän

När din hemsida är färdigbyggd och bara väntar på att få komma ut och visa upp sig på internet behöver du välja ett webbhotell och en domän. Vilket webbhotell du bör välja kan skilja beroende på om du är en privatperson som behöver webbhotell för din egen sida eller om det är ditt företag som är ute efter tjänsten.

ONE för privatpersoner

Webbhotellet One.com kan vara ett bra alternativ för dig som är privatperson då det är både bra och billigt. One erbjuder både webbhosting och domännamn och är därför perfekt om du vill samla allt sådant på ett och samma ställe. Det är en innovativ leverantör som funnits på marknaden sedan 2002 och som idag är en av Europas främsta aktörer. De har förmånliga erbjudanden som kan vara värda att titta på. De har även ett gratis hemsideprogram online, som kan publicera hemsidor utan FTP-program och programmeringskunskaper.

City network för företag

Är du ute efter ett webbhotell för ditt företag är istället City network att föredra. Detta företag har varit med länge och har stabila tjänster. Här kan du utöver att köpa plats på en server även köpa ett domännamn och välja mellan alla de populära toppdomänerna. City network erbjudande för företag ger 250 GB i utrymme och möjlighet till hög trafik, allt till en relativt låg kostnad. Läs hela vår recension här.

FTP-program

FTP står för File Transfer Protocol och är ett av de äldsta och idag mest populära filöverföringsprotokollen (vilket är en metod för att överföra filer mellan två olika datorer). Det vanligaste användningsområdet för FTP-program idag är i form av överföring av filer från den egna datorn till ett webbhotell, i syfte av att publicera en hemsida på internet.

Det finns ett antal olika FTP-program att ladda ner på internet . Ett som är väldigt populärt, lättanvänt och dessutom gratis är FileZilla Client. FileZilla fungerar med de flesta typer av Windows. För Mac finns det också gratis och avgiftsbelagda program, t.ex. NcFTP och FireFTP.

Vid själva uppbyggandet av dina HTML-sidor är det en fördel om du organiserat dessa samt tillhörande bilder och dylikt i passande mappar. Kom ihåg att du måste ha döpt förstasidan, den sidan som ska läsas in automatiskt, till index.html.

Att hålla reda på saker är alltid lättare om det finns struktur. Kom ihåg att den struktur som du byggt upp när du skapat hemsidan på din dator måste finnas kvar på den mottagande webbplatsen. Annars kommer länkningen i dem inte att stämma och därmed kommer sidan bli felande. Det betyder att du inte kan ändra namn på dina filer när de väl är upplagda.

När du öppnat FTP-programmet kommer du att få upp en ruta där du ska fylla i ett antal uppgifter. Det är bland annat namnet/adressen till din host, ditt egna användarnamn och lösenord. Om programmet ber dig fylla i en port ska denna oftast vara ”21” när du använder dig av FTP. Här är ett exempel för hur vi ansluter till webbhotellet One.

När du är inloggad kommer du att få upp en ny ruta indelad i olika kolumner. Kolumnerna ligger parallellt med varandra och det är oftast bara att dra eller klicka över filerna från kolumnen som representerar din dator till kolumnen som representerar webbhotellet för att de ska laddas upp.

Att göra uppladdning till webbhotellet kan även ske med hjälp av andra program, men proceduren är i de flesta fall relativt lika.

Publicerad 2010-04-13. Kategori Bygga hemsida.


Skriv en kommentar eller en fråga

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.