Välkommen till whr.se, recensioner av webbhotell. I denna avdelning publicerar vi guider och artiklar runt webbteknik, programmering och marknadsföring på Internet bland annat.

Vad behöver jag för program för att bygga en hemsida?

Att bygga en hemsida behöver inte var krångligt, utan kan i själva verket vara riktigt enkelt. Du behöver lära dig grunderna om HTML-kodning eller så laddar du ner ett enkelt program som kodar åt dig. HTML är en förkortning av Hyper Text Markup Language och är standard märkspråket på internet.

Med grundliga HTML-kunskaper kan du bygga en enkel sida relativt snabbt. Dock kan du vara tvungen att använda dig av ett program, en så kallad grafisk HTML-redigerare, om du strävar efter en mer avancerad sida. Att använda sig av ett program är också smart om du inte vill behöva krångla så mycket med HTML, då programmet gör det åt dig.

Förr var Frontpage och Dreamweaver vanliga program att bygga statiska hemsidor med. Numera är det mycket enklare att använda något verktyg som hänger med vissa webbhotell. Webcreator från One är både billigt och enkelt att använda. Se vår guide för hur du skapar en hemsida med det här. Programmet ingår när du köper ett webbhotell för 15 kr per månad hos One.

Programmet fungerar i princip som så att du skriver hur du vill att din sida ska se ut. Funktionerna liknar dem som finns i t.ex. Word: vill du ha texten röd och stor så gör du den bara röd och stor. Programmet fixar sedan själv HTML-koden för detta. Det är det som underlättar så mycket för dig. Även själva publiceringen på Internet gör du med ett knapptryck!

Självklart finns det även andra redigerarprogram. Ett av den är t.ex. det fria programmet NVU. Detta program finns färdigt att ladda ner för dig som använder GNU/Linux, Mac OS X och Windows eller använder en plattform som stödjer Netscape Portable Runtime. NVU riktar sig till mindre professionella användare som saknar kunskaper om HTML och CSS. Det gör det till ett perfekt program för dig som är nybörjare.

Man kan även göra all html för hand med Notepad (Anteckningar) som hänger med Windows, alternativt något annan gratisprogram som Notepade++.

Det här är bara två av alla program som finns. Vilket du än väljer att använda dig av så får du otroligt stora möjligheter till att bygga upp en hemsida som passar just dig och dina behov.

Publicerad 2010-04-06. Kategori Bygga hemsida.


2 kommentarer

  1. Av Charlie, feb 22, 2012 | Svara

    Bra artikel.

    Försöker få ihop ett litet pilotprojekt för skojs skull om hur man bygger hemsidor, är det okej om jag tar information och postar?


  2. Av Per, feb 24, 2012 | Svara

    Hej Charlie. Det är ok, lämna en länk tillbaka hit som referens bara.


Skriv en kommentar eller en fråga

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.