Välkommen till whr.se, recensioner av webbhotell. I denna avdelning publicerar vi guider och artiklar runt webbteknik, programmering och marknadsföring på Internet bland annat.

WordPress, Drupal eller Joomla, vilket är bäst?

Det finns förstås en hel rad med CMS system som man kan använda sig av då man vill bygga en hemsida. Det är dock 3 olika namn som står ut som de allra bästa då man pratar om CMS och hemsidebygge, nämligen WordPress, Drupal och Joomla, men vilken av dessa är egentligen bäst? Den här frågan påminner lite om att fråga om äpplen är bättre än apelsiner. En del tål inte apelsiner, en del älskar både äpplen och apelsiner, och del menar att ett äpple om dagen löser livets alla mysterier. Med detta sagt så är det så klart så att dina personliga preferenser kommer att påverka om du gillar WordPress, Drupal eller Joomla bäst, men man kan alltid se rent objektivt på några av deras allmänna egenskaper för att jämför användarvänligheten.

Låt oss börja med installation

När det handlar om installation så måste man nog säga att WordPress vinner. Detta beror förstås på att de har lagt ner en hel del arbete på att göra denna process så enkelt och smidig som möjligt. Anledningen till att det går så fort är att man får en mycket enkelt version att starta med. För nybörjare är detta en välsignelse medan proffsen blir tvungna att bygga sajten från grunden. Drupal är den applikation som kan kännas mest besvärlig att installera. Det är inte det att det krävs många steg för att bli klar, men ibland kan instruktionerna upplevas som lite fattiga så att man måste tänka till vad det egentligen är som ska göras. Joomla ligger någonstans emellan Drupal och WordPress vad gäller installation. Det tar fler steg än med WordPress att installera, men dessa är mycket tydliga och inger en känsla av säkerhet som är viktig.

Den största skillnaden ligger i interfacet

Det som står ut som den största skillnaden mellan Joomla, Drupal och WordPress är det som rör interface, alltså hur det ser ut då man ska lägga in innehåll och skapa sidor till sin sajt. WordPress är det allra enklaste att förstå för nybörjare, och avancerade hemsidebyggare uppskattar även att man med lätthet kan producera sidor och blogginlägg för en och samma sajt. Dessutom kan man enkelt skapa kategorier vilket är bra för de flesta syften. Med Joomla kan man också använda sig av kategorier, men här kommer innehållet även att knytas till särskilda punkter på hemsidans sidor. Drupal fungerar med block och det är typen av innehåll som kommer att avgöra vilket slags block det kommer att hamna i.

Det här är alltså 3 olika sätt att tänka på vad gäller strukturen av innehåll, och även om många tycker att WordPress har det bästa interfacet så måste det påpekas att både Drupal och Joomla erbjuder bra alternativ. Den som vant sig vid Joomla eller Drupal kommer säkerligen tycka att de är minst lika bra, men för nybörjaren så kan WordPress rekommenderas.

Support

Drupal har ju funnits längst så det är alls inte svårt att hitta svaret på frågor för denna lösning. Det man ska tänka på då man letar efter svar på Drupal frågor är att Drupals egen sajt har en massa bra information även om den inte alltid dyker upp längst upp i sökresultaten för specifika frågor. Joomla är också väl uppbackat med support. En snabb sökning bör omedelbart ge svar på de flesta frågor som kan tänkas uppstå. WordPress är inte annorlunda vad gäller support men här tenderar det vara lite lättare att hitta gratis plugin och teman via deras huvudsajt. Om man ska välja ett av dessa alternativ så bör man helt enkelt fundera på hur mycket man kan och hur mycket hjälp man kan tänkas behöva. Nybörjare bör välja WordPress medan proffs kan dra lika stor nytta av Joomla och Drupal.

Publicerad 2012-04-03. Kategori Bygga hemsida.


Skriv en kommentar eller en fråga

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.