Välkommen till whr.se, recensioner av webbhotell. I denna avdelning publicerar vi guider och artiklar runt webbteknik, programmering och marknadsföring på Internet bland annat.

WordPress – verktyget och möjligheterna

WordPress är idag kanske mest känt som ett bloggsystem, men det är mycket mer än så. Det är faktiskt ett av det mest använda publiceringssystemen i hela världen och används flitigt på både bloggar och webbplatser. Hela denna webbplats är faktiskt utvecklad med WordPress i grunden! Verktyget utvecklas konstant, är modernt och håller sin fokus kring utseende, användarvänlighet och webbstandard.

Verktyget

Systemet är skrivet i PHP och sprids gratis under GNU-licensen. GNU-licensen innebär att du får använda programvaran i valfritt syfte, sprida den vidare samt förbättra och anpassa den efter dina egna behov. Det är på så vis egentligen ett ovärderligt program eftersom du kan utforma det helt efter dig själv.

Utöver att vara ett användbart verktyg för bloggning är WordPress även utformat för att kunna sköta hela hemsidor. Programmet går att anpassa genom olika tillägg, vilka du antingen skapar helt själv eller laddar ner från WordPress. Både tillägg och mallar går att installera direkt från administrationsgränssnittet i WordPress. Även uppdateringen kan installeras automatiskt med ett knapptryck.

Du som använder programmet behöver inte ha någon FTP-klient (datorprogram som genom att använda filöverföringsprotokollet FTP ansluter sig till en FTP-server) för att kunna uppdatera och redigera innehåll på dina sidor. Det beror på att allt detta blir tillgänglig genom att du loggar in via en inloggningssida.

Möjligheterna

WordPress är uppdelat på två sidor, wordpress.org och wordpress.com. Den förstnämnda är huvudsidan där du kan ladda ner mjukvaran och sköta installationen på din server eller hos ditt webbhotell. Med denna version har du full kontroll och kan styra över hur din sida ska fungera och se ut, när det gäller allt från design till innehållsfunktioner. Med denna version är det bara du och ingen annan som kan begränsa möjligheterna. För att lära dig hantera programmet kan du använda dig av guider som finns på WordPress egen hemsida.

WordPress.com är den fria bloggtjänsten som WordPress erbjuder. Med denna bloggtjänst behöver du inte inneha någon plats hos ett webbhotell eller en egen server och det krävs inte heller några installationer på din dator. Du har tyvärr därmed inte heller samma frihet, utan är bunden till att använda programmet så som det är utformat och ser ut. Mot en kostnad kan du dock få möjlighet att ändra på vissa saker, men grunderna står konstant fast.

Så vare sig du ska starta en blogg eller bygga en företagspresentation, välj WordPress då kan du enkelt underhålla hela hemsidan direkt på webben utan krångel.

Publicerad 2010-04-08. Kategori Bygga hemsida.


Skriv en kommentar eller en fråga

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.