Välkommen till whr.se, recensioner av webbhotell. I denna avdelning publicerar vi guider och artiklar runt webbteknik, programmering och marknadsföring på Internet bland annat.

Vad göra om någon registrerat mitt varumärke som domännamn?

Om någon tar namnet på ditt varumärke och registrerar det som ett domännamn kan det leda till stora svårigheter för dig. Dels så gör det att du kanske inte kan ha den domänen som du önskat när du själv ska starta upp en hemsida för ditt företag, dels kan det även leda till andra saker som kanske kan ha ännu större konsekvenser. Det kan t.ex. bli så att människor blandar ihop ditt företag eller varumärke med den andra registrerade domänen, vilket i många fall inte är önskvärt.

Som tur är går sådana här situationer i de flesta fall att lösa, i allra bästa fall dessutom utan domstolsbeslut eller liknande. För de svenska domänerna med .se i slutet görs detta med hjälp av ATF, alternativ tvistförfarande. Denna tjänst finns helt och hållet till för att du i efterhand ska kunna överklaga en tilldelning av ett domännamn. Kostnaden ligger på 8000 kr för privatpersoner och 10 000 kr för företag inklusive moms. Denna avgift betalas av den som ansöker om ATF, hälften betalas tillbaka vid framgång i målet. Läs mer om kostnaderna här.

För att få överklaga en tilldelning av en domän hos ATF måste du dock själv även uppfylla några krav. De är följande tre:

 1. Du måste ha en befogenhet, som ett företag eller varumärke, som även måste vara giltig i Sverige.
 2. Den som innehar den domänen som du ska överklaga måste ha registrerat detta i ond tro. Det betyder att denne t.ex. registrerat domänen trots att de visste att ordet eller namnet i domänen tillhörde någon annan.
 3. Den som innan överklagandet innehar domänen ska varken ha rätt eller motiverat intresse för att ha denna.

De som arbetar för .SE med tvistlösningarna är oberoende och fattar sina beslut på de regler och omständigheter som finns. Alla som jobbar med denna typ av tvistlösning är jurister och har ingen koppling till .SE. Det är dock självklart endast mindre komplicerade tvister som kan lösas på detta vis, blir det något större måste det ledas vidare. Tänk på att det kan bli svårt att vinna om ditt varumärke inte är vida känt i Sverige, och domänamnet du ansöker ATF om inte är en exakt matchning av ditt varumärke. Detta händer ofta, då registrerade varumärken brukar innehålla ord med lokalanknytning eller andra mycket unika ord, men domännamnet man vill köra inte innehåller dessa. Du kan givetvis vinna i all fall, men chansen minskar då.

Vad gör du då om någon registrerat ditt varumärke som domän, men inte hos .SE?
Du kan vara lugn, även här finns en lösning. ICANN, vilket är en organisation som ansvarar för utvecklingen och stabiliteten på internet antog år 1999 The Uniform Domain Name Dispute Resolution Policy (UDRP). Detta system är precis som ATF-systemet till för att lösa tvister gällande domäners namn. UDRP arbetar med kända domäner som .com, .net och .org.

Behöver du höra av dig för en tvistlösning gör du det till en godkänd tvistlösningsmyndighet. I Europa återfinns denna hos WIPO, Världsorganisationen för immateriella rättigheter, i Geneve. Men det finns även hos NAF, the National Arbitration Forum, i USA och hos ADNDRC, Asian Domain Name Dispute Resolution Center, i Asien. För att få igenom sin vilja behöver den sökande uppfylla tre krav, vilka i princip är identiska med ATFs krav.

Det kan verka omständligt och jobbigt att genomgå process likt denna, men faktum är att de många som ger sig in i det och som har belägg för det går segrande ur striden.

Publicerad 2010-04-09. Kategori Domäner.


3 kommentarer

 1. Av Maite Eriksson, apr 4, 2011 | Svara

  Som en kommentar till det ovan skrivna kan man också använda sig av ett ombud om man känner sig osäker och själv inte vill ansöka om ATF (Alternativt tvistlösningsförfarande) eller UDRP (Uniform Domain-Name Dispute-Resolution Policy).

  Vi på Varumärkesombudet.se kan hjälpa till vid s.k. domännamnstvister.

  Varumärkesombudet är en juristbyrå specialiserad på varumärken och domännamn och erbjuder våra tjänster till småföretag till fasta priser.


 2. Av Karl, apr 3, 2012 | Svara

  Hej!

  Vad händer om ett varunamn registreras efter det att min domännamn är taget. Dvs. 2011 köper jag en domän med ett namn som sedan 2012 registreras som varumärke av annan part.

  Vad händer när de kräver mitt domännamn av mig?

  Hälsningar,
  Karl


 3. Av Per, jun 8, 2012 | Svara

  Om du din hemsida inte har något med varumärket att göra, då händer ingenting. Annars blir det ett gränsfall.


Skriv en kommentar eller en fråga

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.