Välkommen till whr.se, recensioner av webbhotell. I denna avdelning publicerar vi guider och artiklar runt webbteknik, programmering och marknadsföring på Internet bland annat.

Välj rätt domännamn – vilket blir mest lyckat?

Du har förmodligen planerat din hemsida ett tag och kanske till och med kommit fram till ett namn. Domännamnet är väldigt viktigt och desto mer kopplat det är till din hemsida desto bättre är det. Har du ett företag kanske det passar allra bäst med företagsnamnet? Å andra sidan kanske det för kunden är mycket lättare att komma ihåg något som är typiskt för just ditt företag men som inte ingår i namnet.

Sysslar du t.ex. med smycken och har ett företagsnamn som inte framhäver detta kanske det är bättre att knyta an domännamnet till smyckena. Många anser att domännamnet är en del av varumärket och är därför en viktig del av din verksamhet.

Du bör utöver det tänka på att inte välja ett för långt domännamn. Om du väljer namn med många tecken eller flera ord blir det både svårt och jobbigt för dina besökare att minnas och därmed minskar chansen att de kommer tillbaka. Det perfekta namnet är ett hyfsat kort namn som är lätt att komma ihåg samt stava till.

Huruvida din domän ska sluta på .se, .nu, .com eller något annat bör du bland annat anpassa efter vilket språk du har tänkt skriva på. Är din hemsida på svenska passar en toppdomän som .se eller .nu bäst, medan en engelskspråkig sida blir bättre i kombination med en engelsk toppdomän som .com eller .net. Men det är också klokt att ta hänsyn till hur väl det fungerar med den övriga delen av namnet.

Det allra viktigaste är dock att domännamnet känns gångbart i sin helhet. Att hålla på och byta domännamn är fruktansvärt förvirrande för dina besökare och dessutom omständligt för dig själv.

Domännamn och sökmotorer

Vilket domännamn du använder spelar ingen större roll för sökmotorerna, som till exempel Google. Alla ändelser kan få lika bra resultat. Tänk dock på att vissa domäner är knutna till olika länder, .se till Sverige och .dk till Danmark som exempel. Det blir alltså svårt att få resultat i USA (google.com) med en .se-adress. Några ändelser fungerar i alla länder, och ställer om sig självt efter vad hemsidan handlar om. Några av dessa är .com, .nu, .org, .net, .biz, .me mfl. Du kan se mot vilket land din domän är kopplad för Google i Google Webmaster Tools.

Summering

  • Välj ett kort namn.
  • Det ska vara lätt att komma ihåg och stava till.
  • För svenska marknaden välj först .se och därefter .nu.
  • Om du vill ha en engelsk variant av din hemsida, köp till en .com domän.

När du känner dig redo, välj ett webbhotell på framsidan och registrera domännamnet tillsammans med detta (ligger alltid i samma beställningsformulär). Du kan även bara registrera ett domännamn eller söka efter dem hos Binero, läs vår recension här.

Publicerad 2010-04-09. Kategori Domäner.


Skriv en kommentar eller en fråga

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.