Välkommen till whr.se, recensioner av webbhotell. I denna avdelning publicerar vi guider och artiklar runt webbteknik, programmering och marknadsföring på Internet bland annat.

Sätta upp butik på webben – hur gör jag det?

Om du har en idé för ett företag och vill bredda din kundkrets är en butik på internet en exemplarisk idé. För att starta upp en butik på internet från scratch krävs det ganska mycket jobb från din sida. Men om du har grundläggande kunskaper om t.ex. PHP och SQL fixar du det troligen med hjälp av en guide, som det finns flera av på internet. Det är dock nyttigt att ha i tanken att en webbshop oftast är betydlig svårare att designa och skapa än en vanlig hemsida.

Gratis webbutik

Till din hjälp kan du också använda gratis program som osCommerce. Det är ett webbshopsystem som är gjort i skrivspråket PHP. Det är gratis att använda och du får förändra det efter dina egna behov. Tack vare det stora modulutbudet kan du anpassa din plattform efter ditt företags krav och behov. Det finns även bra support på svenska via oscforum.se där svenska webbutiksägare hjälps åt. Via Hostgator kan du utan förkunskap sätta upp en osCommerce installation, se vår guide här. Tänk på att domännamnet är mycket viktigt för en webbutik, det blir ju med automatik ditt varumärke. Se vår artikel här om hur du väljer rätt domännamn.

Hyra webbutik

För dig som inte har några direkta färdigheter på området finns det ännu fler alternativ. Det främsta är förstås att anlita någon som kan göra webbshopen åt dig. Ett flertal företag med sådana tjänster finns på marknaden. I de flesta fall designar och skapar de webbshopen efter dina önskemål, så att det enda du sedan behöver göra är att kicka igång den. Många webbhotell erbjuder också webbshopslösningar. Nackdelen med dem är dock att du inte har så stor frihet gällande exempelvis designen. Några utav dessa företag är Jetshop, E-butik och Talex.

Betalningsmetoder

Du behöver även tänka igenom några praktiska saker. Hur ska dina kunder betala? Ska detta ske genom faktura, kortbetalning eller på något annat sätt? Det är viktigt att betalningen går att sköta smidigt och säkert, annars kanske dina kunder väljer att vända sig någon annanstans. Det finns väldigt många olika betalningslösningar att välja mellan, du kan t.ex. erbjuda dina kunder att betala via SMS eller per telefon, faktura eller samarbeta med kända aktörer som Paypal, Paynova och Payson för att möjliggöra kortbetalning på ett enkelt och säkert sätt.

Utbud och produkter

Sist men absolut inte minst är att du tänker mycket på kunderna när du startar upp en webbshop. Inte nog med att du måste erbjuda ett attraktivt utbud, du måste även ha en attraktiv shop för att många ska välja att handla av just dig. Se till att din webbshop är enkel att använda och ta hela webbshopen och dina kunder på lika stort allvar som om det gällde en riktig butik.

Publicerad 2010-04-09. Kategori E-Handel.


Skriv en kommentar eller en fråga

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.