Välkommen till whr.se, recensioner av webbhotell. I denna avdelning publicerar vi guider och artiklar runt webbteknik, programmering och marknadsföring på Internet bland annat.

Statistik över vanliga skärmupplösningar

Eftersom webbläsaren bara kan vara så stor som skärmupplösningen tillåter, så är det viktigt att kunna förutse och planera vilken som är den bästa upplösningen. Här kommer statistik över vilka skärmupplösningar som är vanliga här på whr.se. Se mer global statistik på w3schools.com.

Statistik över skärmupplösningar för whr.se


Källa Google Analytics.

Flytande layout

Även om du som webbdesigner kan tycka att din sida ser bra ut i en specifik fönsterstorlek så behöver du tänka på att användaren själv kan bestämma hur bred, smal, liten eller stor sidan ska vara. Du vet alltså inte om din sida kommer vara stor som användarens fulla skärmstorlek, eller liten efter personlig preferens, eller p.g.a. att användaren har flera sidor öppna samtidigt bredvid varandra.

Skulle det inte vara bra med en webbsida som anpassar sin egen storlek automatiskt efter användarens skärmstorlek, som t.ex. ikoner, mappar, dokument, och filer i en Windows fönster?

Den så kallade flytande layouten är mest lämpligt för sidor med något enklare design och framför allt textsidor. Vi har här ett exempel på kod som du kan använda för att testa funktionen och eventuellt implementera den på din webbsida. Ett färdigt exempel med html-kod kan laddas ner här.

Style sheets

<style type=”text/css”>

#header {

background: #CCC;

padding: 15px;

}

#main {

background-color: cyan;

float: left;

width: 60%;

margin-right: 5%;

marigin-left: 5%;

}

#footer {

clear: left;

padding: 15px;

background: #CCC;

}

#extras {

marigin-right: 5%

}

body {

font-family: Geneva, Arial, Helvetica, sans-serif;

marigin: 0;

padding: 0;

}

li {

list-style: none;

marigin: 10px 0;

}

</style>

Publicerad 2010-12-13. Kategori Guider, Teknik.


Skriv en kommentar eller en fråga

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.