Välkommen till whr.se, recensioner av webbhotell. I denna avdelning publicerar vi guider och artiklar runt webbteknik, programmering och marknadsföring på Internet bland annat.

Tjäna pengar på Internet med hjälp av affiliate

Ett system som kopplar ihop sajtägare med affärssidor på Internet, där sajtägaren får ersättning för skickad trafik.  Rör sig ofta om en provision per faktisk försäljning, i fasta kronor eller procent. Finns ersättningar per klick också.  Ett så kallat Affiliatenätverk sköter spårningen mellan sajtägare och affärssidan.

För dig som sajtägare går det ut på att ett affiliatenätverk (se exempel nedan) ger dig tillgång till olika typer av annonser vilka samlats ihop från olika företag som deltar i nätverket. Det betyder att du enkelt kan börja annonsera själv på din sida utan att behöva förhandla direkt med ett företag eftersom du får dina annonser och avtal genom programmet.

Denna annonsering sker i de flesta fall genom banners och textlänkar, som du själv placerar ut. Detta till skillnad mot Adsense som är en box med länkar ej valda av dig, som dessutom inte kan anpassas i särskilt stor grad. Det enda som krävs av dig är egentligen tid för uppstart och en webbsida samt att du bör vara 18 år och inneha ett bankkonto.

Det krävs en hyfsad dos med tålamod från din sida innan du lyckas hitta det programmet som fungerar bäst just för dig och din hemsida. Att sedan hitta till den annons som fungerar bäst kan även det ta sin tid. Ofta är det bästa att använda sig av både textlänkar och bildannonser för att maximera intäkterna.

Det största felet som görs med affiliate är att bestämma sig för annonser utan eftertanke. Om annonserna inte passar din publik kommer du inte att tjäna mer än ett par kronor på dem eftersom ingen kommer att nappa. Desto mer du lär dig om din publik och om vad som fungerar, desto mer kan du tjäna. Rekommendera aktivt produkter, att bara lägga in en banner brukar fungera dåligt.

Du måste t.ex. lära dig att ta hänsyn till att olika typer av annonser ger mer eller mindre avkastning för dig. Beroende på vilken typ av annons det är du visar tjänar du nämligen olika mycket pengar. De finns de som betalar per klick, per klick som leder till köp, per annonsvisning m.m.

Utbetalningar sker vanligtvis varje månad direkt till ditt bankkonto. Dock måste du hos de flesta sidorna först uppnå en viss summa för att utbetalningen ska ske. Denna summa brukar ligga runt 500 kr. Om du inte når upp till den en månad skjuts utbetalningen upp till nästa månad. Är du registrerad som privatperson brukar skatten dras automatisk precis som på en vanlig lön, men om du är registrerad som företag måste du sköta detta själv.

Affilliate har många fördelar, så som att du lätt kan hitta passande annonser, men det finns negativa sidor också. Den främsta är troligen att du inte får alla intäkter själv eftersom du går genom affilliateprogrammet. Om det visar sig att din sida är perfekt för annonsering och du önskar att utveckla det hela, kan du välja att vända dig direkt till annonsörer. Du kan du säkerligen få ett bättre avtal och tjäna mer pengar själv, även om det medför mer arbete.

Kända affiliatenätverk i Sverige:

Publicerad 2010-04-05. Kategori Marknadsföring Online.


Skriv en kommentar eller en fråga

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.