Välkommen till whr.se, recensioner av webbhotell. I denna avdelning publicerar vi guider och artiklar runt webbteknik, programmering och marknadsföring på Internet bland annat.

Att tänka på vid uppladdning av fotografier på nätet

Idag använder vi oss ofta av fotografier på internet. Vare sig du har en egen hemsida eller bara en blogg så är fotografier troligen väldigt viktiga för hur din sida ser ut. Foton bidrar ofta med mer personlighet till sidan och om det är något du säljer är bilder på produkterna nästan ett krav.

Det finns dock en del saker du bör tänka på när det gäller fotografier på internet. Det gäller särskilt aspekterna kring rättigheter, kvalitet och design.

Rättigheter

När du laddar upp en bild på internet måste du enligt upphovsrättslagen alltid ha rätt till bilden för att få använda den. Att använda en bild utan tillåtelse är ett brott, eftersom du då i princip har stulit bilden från dess upphovsman. Tumregeln är att alltid fråga innan du använder dig av en bild som du inte själv har fotograferat eller konstruerat. Annars måste du stå för konsekvenserna av bildstölden, vilka kan vara allt från fakturering till polisanmälan.

Är det din egen bild men den föreställer exempelvis ett konstverk, skapat av någon annan, får du inte heller använda bilden hur som helst. Du visar då upp konstnärens konstverk utan tillåtelse. Om konstnären har varit död i 70 år eller mer är det dock fritt fram då upphovsrätten i så fall har löpt ut.

Är det dina egna bilder du laddar upp är det du som är upphovsman och då har ingen annan rätt att använda bilden utan tillåtelse. Detta är självklart väldigt svårt att styra i dagsläget, men för att skydda dig kan du bl.a. tänka på att inte ladda upp bilder i hög upplösning på internet, om det inte är ett måste. Genom att ha låg upplösning på dina bilder, i exempelvis gallerier, minskar risken för att någon stjäl och säljer dem eftersom de då inte håller för t.ex. tryck.

Kvalitet

Ska din bild endast användas i syftet att illustrera något på din blogg eller hemsida behöver den sällan vara i någon speciellt hög upplösning. Det kommer dessutom att ta onödigt lagringsutrymme från dig. Handlar det bara om en thumbnail (en liten bild i storleken av ungefär en tumnagel som förhandsvisar större bilder eller enbart fungerar som illustration) räcker det att den har storleken 100 x 100 pixlar. En stor bild kan behöva vara i upp till 1000 x 1000 pixlar. Om bilden däremot ska framkallas, skrivas ut eller säljas är det viktigt att upplösningen är bättre för att resultatet ska bli gott.

Tänk på att bilderna som du ska ladda upp helst ska vara i formatet .jpg eller .png, då dessa två format lämpar sig särskilt väl för just webben. Med hjälp av olika bildbehandlingsprogram kan du omvandla dina bilder till detta format (om de mot förmodan inte skulle vara det redan) samt även minska deras storlek.

Design

Fotografier och bilder är ofta uppskattade av besökaren och de tillför i de flesta fall väldigt mycket till hemsidan. Du måste dock tänka på att ingen uppskattar att sitta och bläddra igenom hundratals i princip identiska bilder, vare sig de är på din jättesöta hund eller på något annat fantastiskt. Använd bilderna med måtta, de ska vara ett element som tillför lust och energi till läsaren.

Du måste också ha en god struktur på dina bilder och inte publicera dem huller om buller, eftersom detta blir förvirrande för din besökare. Ett bra sätt att få en god struktur på bilderna är med hjälp av ett galleri. Olika typer av gallerier kan du hitta på internet. För nybörjaren erbjuder bl.a. One sina kunder ett enkelt och säkert galleri där du själv som användare kan styra vilka som ska se dina bilder och göra liknande inställningar. Önskar du något mer avancerat är Galery’s galleritjänst på gallery.menalto.com kanske något för dig.

Publicerad 2010-04-10. Kategori Övrigt.


Skriv en kommentar eller en fråga

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.