Välkommen till whr.se, recensioner av webbhotell. I denna avdelning publicerar vi guider och artiklar runt webbteknik, programmering och marknadsföring på Internet bland annat.

Skapa säkerhetskopior i WordPress

Glöm inte att spara! Det här var den frasen som de flesta som lärde sig datorkunskap under tidigt 80-tal fick höra. Idag är det så vanligt med automatiskt lagring av allt man gör på sin dator, men då det handlar om en sajt online så måste man ha koll på hur man kan spara säkerhetskopior så att man inte förlorar sin sajt om man blir utsatt för hacking eller om något annat går snett. Det finns 2 huvudsakliga sätt att skapa säkerhetskopior i WordPress och vilket av dessa man ska använda sig av beror förstås på vilket som känns bekvämast. Båda har sina unika fördelar och man får helt enkelt prova sig fram för att finna det som känns smidigast och säkrast för de egna projekten.

Extern backup för en WordPress sajt

Om man vill spara säkerhetskopior för en WordPress sajt på ett externt sätt så gör man detta via ett FTP program samt kontrollpanelen i ens eget hosting konto. Från kontrollpanelen hos hosting kontot så får man fatt i den viktiga databasfilen för sajten och förutom detta så måste man spara sajtens alla sidor vilket man alltså kan göra med ett vanligt FTP program. Den här typen av backup är enkel men kräver förstås flera steg. En del föredrar detta för att det ger full kontroll över backupen utan att vara alltför tidskrävande.

Extern backup via tredje part

Den som vill skapa automatiska säkerhetskopior av sin WordPress sajt kan använda sig av ett program som tar hand om detta. Ett exempel på detta är Cobian Backup med vilket man kan ladda ner kopior av sajtens sidor samt databasfiler så ofta som man vill. Programmet kommer att automatiskt logga in och ladda ner filerna så ofta som man har ställt in det att göra detta, och det är ett smidigt och säkert alternativ för den som inte har tid att sköta detta manuellt.

Intern backup i WordPress

Man kan givetvis också skapa säkerhetskopior med hjälp av ett WordPress plugin. Detta gör att man inifrån sin WP applikation kan ladda ner databasfilen samt alla sidor som finns på sajten. Ett exempel på detta är WP DB Backup. Det här föredras av många eftersom det är så enkelt och bekvämt och dessutom ett säkerhetssystem som är integrerat med applikationen så att man inte behöver komma ihåg en massa information om login och lösenord för andra program.

Hur ofta ska man skapa en säkerhetskopia?

Hur ofta man ska skapa säkerhetskopior av sin WP sajt beror egentligen på 2 saker:

  1. Hur viktig är sajten
  2. Hur ofta uppdateras sajten?

Om man driver sin sajt som affärsverksamhet så kan det vara så att allt står och faller med hemsidan. I detta fall så får inte ett missöde betyda att man har förlorat informationen från sajten. För en sida som innebär ens försörjning så kan man mycket väl se till att backa upp med säkerhetskopia dagligen. Det kan då vara smart att använda sig av en intern eller extern metod för automatisk back up.

Med många uppdateringar så behöver man förstås säkerhetskopior oftare. Om man däremot bara uppdaterar sin sajt någon gång per vecka så kommer man ju inte att riskera att förlora mycket vid ett haveri och då räcker det kanske att skapa en säkerhetskopia varannan vecka eller en gång per månad.

Publicerad 2012-11-16. Kategori Teknik, Tips till din sida.


Skriv en kommentar eller en fråga

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.