Välkommen till whr.se, recensioner av webbhotell. I denna avdelning publicerar vi guider och artiklar runt webbteknik, programmering och marknadsföring på Internet bland annat.

Skillnaderna GIF, JPG och PNG

Du kan någonsin ha undrat varför några bilder har .gif på slutet av dess namn medan andra bilder slutar kanske .jpg. Även om du möjligtvis inte har funderat kring det här tidigare ska jag nu försöka förklara enkelt varför dessa skiljer sig och vad det innebär, eftersom det väldigt viktigt när du ska bygga en webbsida som ska innehålla bilder.

Mest använda bildformat på internet idag är JPG och GIF. Båda format har sina för- och nackdelar, och vi ska nu ta en titt på vilka dessa egenskaper är.

JPG bilder är väldigt bra fotografiska bilder. JPG bilder väger lite, är av liten filstorlek tack vare att den använder ”lossy compression” formateringsmetoden. Lossy compression är just som det låter i namnet, bilden blir komprimerad och förlorar därför en del detaljer från originalbilden. I fotografier är effekter av lossy compression minimala, medan bilder med klara skarpa linjer kan verka suddiga. Alltså för fotografier så är JPG bäst bildformat för användning på din webbsida, men vill du ha en logotyp t.ex. så kan du välja en annan bildformat som vi snart ska titta närmare på.

GIF bilder är, till skillnad från JPG, väldigt bra för illustrationer, som t.ex. logotyper och bilder som har stora ytor med samma färg. Bra för bilder med färre färgnyanser alltså. GIF är inte bildformat som du vill välja för fotografier eftersom den endast kan visa 256 färgnyanser. Alla dessa färger kan låta som mycket men sanningen är att en färgrik fotografi kan innehålla flera miljoner av olika färger. Ju fler färgnyanser desto sämre blir GIF bilden.

GIF bildformat är bra när du t.ex. behöver ha bilder med transparent bakgrund (genomskinlighet) eller bara att en viss del av bilden ska vara transparent. Det kan du inte göra med JPG.

Ett alternativ av dessa bildformat är PNG format. Det här är utmärkt format som har tagit på sig bästa delarna av båda tidigare nämna bildformat och har även mer goda egenskaper. Dock så har PNG ett gnatigt problem, den idag största webbläsaren Microsofts Internet Explorer stödjer inte fullt PNG bildformat.

Transparenta bilder

GIF är alltså mycket bra val om du vill ha enkla bilder med transparent bakgrund. Men så fort du behöver mer avancerade bildeffekter så blir GIF-format bristfällig. En bra egenskap av PNG är att den stödjer transparitet på flera nivåer, och inte som GIF enbart ”transparens på eller av”. Med PNG kan du göra en bild med transparent bakgrund men ändå låta bilden kasta en skugga, exakt som vårt bildexempel ovan visar.

Publicerad 2011-02-11. Kategori Teknik.


Skriv en kommentar eller en fråga

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.