Välkommen till whr.se, recensioner av webbhotell. I denna avdelning publicerar vi guider och artiklar runt webbteknik, programmering och marknadsföring på Internet bland annat.

WordPress child themes

Child themes är till för den som vill anpassa ett WP tema utan att få en massa strul med CMS applikationen på grund av ändringarna. Det som händer är att det så kallade child temat kommer att ärva funktionaliteten från huvudtemat. Samtidigt så kan man alltså gå in och tweaka utseende och även vissa funktioner för att hemsidan som man bygger ska bli unikt och passa ändamålet perfekt. För att kunna skapa ett eget child theme så måste man ha lite koll på html och CSS style sheets. Vet man bara lite om detta så ska det inte vara svårt att skapa sitt eget child theme och göra de förändringar som man har behov av. Dessutom så finns det en massa färdiga child themes online som är till för de allra vanligaste förändringar som efterfrågas av de som använder sig av färdiga teman för WordPress.

Fördelar med child themes

Den som jobbar med att skapa WordPress sajter använder sig ofta av teman som är gratis. Även när man betalar några dollar för ett professionellt tema så kommer det att finnas funktioner som man kanske inte är fullkomligt nöjd med. Mycket kan man givetvis lösa detta genom att lägga till olika plugin, men i många fall så kommer ett child theme att vara den bästa lösningen. Det kanske är så att du vill ändra och uppdatera en viss kategori och för att göra detta så riskerar du att sabba hela applikationen, om du nu inte använder dig av child themes förstås. Oavsett de ändringar som du gör med hjälp av ditt child theme så kommer det ursprungliga temat att förbli intakt. Man kan se det lite som att man använder sig av ett färdigt tema som ram och att man sedan själv målar innehållet inom denna ram.

Nackdelar med child themes

Även om det är relativt lätt att skapa förändringar genom att skapa ett nytt directory och lägga till ett CSS style sheet med rätt formatering så ska man komma ihåg att det finns en viss inlärningsperiod att beakta. Är man inte ett proffs så får man räkna med en hel del tid till att sätta sig in hur detta fungerar. Om man inte formaterar sitt CSS style sheet på rätt sätt så kan det leda till att sidan blir trög och därmed inte användarvänlig. Detta är en nackdel för den som är nybörjare men uppenbarligen inte för den som har erfarenhet.

Skapa egna child themes

För att skapa ett eget child theme så måste man skapa en mapp i wp-content/themes directory, det är alltså inte så att man lägger in en ny mapp under parent directory. Dessa två directories kommer istället att ligga sida vid sida. Nästa steg är att lägga in ett CSS style sheet i den nya mappen. Man kan hitta färdiga style sheets gratis online som man sedan kan tweaka för att få rätt effekt. Det går rentav att kopiera från parent directory om man vill göra en mindre förändring som att till exempel ändra på utseendet av sidopaneler. När man är klar med detta så ska man komma ihåg att aktivera sitt child theme vilket fungerar precis som vanligt i WordPress. Du kommer att finna det under Apperance/Themes och sedan är det bara att aktivera och se resultaten som förhoppningsvis är tillfredställande.

Publicerad 2013-02-04. Kategori Teknik.


Skriv en kommentar eller en fråga

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.