Välkommen till whr.se, recensioner av webbhotell. I denna avdelning publicerar vi guider och artiklar runt webbteknik, programmering och marknadsföring på Internet bland annat.

Tips för att skapa en mobilanpassad sajt

I och med att folk vänjer sig vid att göra allting på telefonen så kan man inte längre ignorera denna teknik om man vill ha en hemsida som är tillgänglig för alla. Det finns många sätt att skapa en mobilanpassad sajt och det är viktigt att inse att varje metod kan vara mer eller mindre bra. Frågan är hur viktigt det är för dig att de som besöker din sajt via en mobiltelefon ska kunna se den lika bra som de hade gjort med en vanlig dator. Det finns simpla metoder som ger en blek kopia av din sajt för mobiler och så finns det applikationer som skapar rena spegelbilder.

Här är några viktiga tips för dig som vill skapa en mobilanpassad sajt:

Måste jag mobilanpassa min sajt?

Det här är alls ingen dum fråga. Även om de flesta inser att det inom en snar framtid kommer att bli svårt att hitta en person med en telefon som det inte går att surfa på, så är det fortfarande många som inte använder sin telefon som en dator. Om du är tveksam inför att skapa en mobil version av din sajt så bör du ta en titt på din tekniska statistik och se hur många av dina nuvarande besökare som faktiskt kommer från en mobiltelefon. Du får dock inse att du förr eller senare kommer att behöva mobilanpassa din sajt om du fortsatt vill vara tillgänglig för en bred marknad online.

Plugin som anpassar WordPress sajten till mobilen

För den som vill anpassa en WordPress sajt till mobiltelefoner så finns det många bra alternativ. De mest avancerade metoderna ser till att den som surfar in från en mobiltelefon automatiskt dirigeras vidare till en mobilversion som ser precis likadan ut som den vanliga versionen. Ett exempel på en WordPress plugin för att anpassa sajten till mobil är WP Mobile Detector. Det här är en plugin som automatiskt anpassar sajten till smartphones och mindre skärmar. Innehåll formateras och det hela fungerar för många olika språk. Den enklaste versionen av Mobile Detector finns gratis hos WordPress.org. En annan smart plugin är WordPress Mobile Pack.

Skapa en mobil version online

Om man inte vill jobba med olika plugin för att sajten ska bli mobilanpassad så kan man få hjälp online av tjänster som gör hela jobbet. Numera kan man bygga en komplett mobilsajt direkt online. Tjänster som MoFuse gör det möjligt att skaffa domän, hosta det, och bygga sajten direkt online med hjälp av deras smidiga service. Den som bloggar kan använda MoFuse helt gratis.

Gratis tjänster för mobilanpassning

Ett annat gratis alternativ för den som vill anpassa sin sajt till mobiler är Mippin. Mippin är särskilt anpassat för RSS drivna sajter. Den som har en WordPress blogg kan också använda sig av Mippin för att de som surfar med mobiler automatiskt ska skickas vidare till mobilversionen av sajten. Det finns en rad gratis tjänster som är mer eller mindre professionella och det är så klart viktigt att man är medveten om den kvalitet man får. Om man till exempel väljer Googles applikation så kommer en mycket simpel version att skapas. Det här kan ju vara helt OK i vissa lägen, men för den som vill satsa på en mobil sajt så är ett gott tips att faktiskt betala en slant för att få det hela gjort av tjänster som MobiSiteGalore.

Publicerad 2012-10-02. Kategori Bygga hemsida, Tips till din sida.


En kommentar

  1. Av Micke, nov 28, 2012 | Svara

    Hej!

    tack för ditt inlägg. Jag undrar lite över Mippin programmet som du skriver om. Tittade på den plugg-in för wordpress. Det har inte uppdaterats på flera år. Jag tänkte att jag installerar det på min blogg. Men är lite för feg för det nu. 🙂 Hur menar du att jag skulle kunna gå tillväga annars?
    trevlig dag!


Skriv en kommentar eller en fråga

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.