Välkommen till whr.se, recensioner av webbhotell. I denna avdelning publicerar vi guider och artiklar runt webbteknik, programmering och marknadsföring på Internet bland annat.

Annonsering på egen sida – grundläggande tips

Du kan inte bara annonsera på andras sidor, du kan även låta andra annonsera hos dig. Det här är ett enkelt sätt för dig med många besökare att tjäna lite extra pengar. Har du inte så många besökare i dagsläget bör du dock börja med att försöka locka fler besökare till din sida innan du ger dig in på annonseringen.

Vad för typ av annons bör du använda dig av?

Det finns olika typer av annonsavtal. Vissa annonser tjänar du per klick medan andra bara ger avkastning om klicket leder till ett köp. Det är därför bra att se över de olika typerna utefter vilken sorts besökare du har. Du ska självklart välja den typ av annons som du tror att du kommer tjäna bäst på.

Hur ska annonsen se ut?

Det finns massor av olika typer av annonser, allt från pop-up fönster, stora maffiga banners och små diskreta textannonser och textlänkar. Relevanta texterlänkar brukar vara det som säljer bäst, banners används främst för att bygga varumärke vilket endast större företag brukar göra. Du bör i de flesta fall undvika att ha för iögonfallande annonser på din hemsida. Visst tjänar de sitt syfte i form av att dra uppmärksamhet till sig, men de kan även irritera dina besökare och göra så att de väljer att besöka dig mindre. Jobba mer med placeringen istället för störande färger och former.

Relevanta annonser

Du kan bland annat använda dig av tjänsten Google Adsense för att få annonser till din sida. Denna tjänst går ut på att du får annonser som är relevanta utifrån vad du behandlar för ämne. Skriver du om djur kan annonserna t.ex. leda besökaren till webbutiker som säljer djurfoder. Den största fördelen med dessa annonser är att besökaren som ser dem i de flesta fallen redan är intresserad, eftersom den är kopplad till ämnet denne läser om. Adsense fungerar bäst på sidor med mycket innehåll. Det du erhåller per klick kan variera väldigt mycket beroende på nisch, kan vara allt från 1 kr per klick till 10 kr.

Sponsrade textlänkar

Ett alternativ till blaffiga annonser är annars att använda sig av så kallade sponsrade textlänkar. Dessa används av dig själv i situationer där du behandlar det ämne som textlänken leder till. Har du en blogg och skriver om skönhet kan du t.ex. ha en sponsrad textlänk till ett kosmetiskt företag i samband med din text. Men det gäller att vara försiktig! Du bör t.ex. inte lura dina besökare att trycka på länken genom att säga att den leder till något annat, de leder bara till irritation och du förlorar därmed på det i längden. Dessa länkar är till för att företaget i fråga ska sälja mer. Enligt Googles riktlinjer ska du även lägga rel=”nofollow” på dessa länkar.

Affiliate

Tipsa om en produkt, och få provision vid försäljning som kommer från din sida. Allt spåras med hjälp av ett affiliatenätverk. Läs mer om Affiliate här.

Var ska du placera annonserna?

Det här beror självklart på hur din design på hemsidan är utformad. Annonserna bör smälta in hyfsat och kännas något naturliga, annars kommer de att störa helheten. Självklart måste de samtidigt synas för att någon ska kunna nappa och klicka på dem. Det är exempelvis smart att lägga annonsen bland innehållet på sidan och inte helt avsides längst ner eller längst upp. Om du väljer den aggressiva vägen lägg annonsen mitt i synfältet, dvs mitt på skärmen under eller över rubriken.  Detta är dock en skör balans, det får inte bli för störande.

Publicerad 2010-04-12. Kategori Tjäna Pengar på Internet.


Skriv en kommentar eller en fråga

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.