Välkommen till whr.se, recensioner av webbhotell. I denna avdelning publicerar vi guider och artiklar runt webbteknik, programmering och marknadsföring på Internet bland annat.

Hur fungerar en domän?

En domän är den unika adress som varje hemsida har och som du skriver i webbläsaren när du ska besöka hemsidan. Den kan liknas med att varje person i Sverige har sitt unika personnummer eller att varje hushåll har en unik adress. Bakom varje domän finns en dator, vilken i sin tur är tilldelad ett unikt IP-nummer. Eftersom det skulle vara otroligt jobbigt att minnas alla hemsidors IP-nummer i siffror använder vi oss istället av domänerna.

Namnservrar
Namnservrar kommer från engelskan Domain Name System (DNS). DNS är till för att du ska kunna komma till den hemsida du vill till när du skriver in domänens namn i webbläsaren. Namnservrarna finns i internetsystemet och är till för att hålla reda på vilken domän som hör till vilket IP-nummer. Hela namnserversystemet skulle kunna jämföras med en telefonkatalog där namnet kopplas ihop med numret. Du skriver in domänen, namnservrana hittar vilket IP-nummer du behöver och du kan tack vare det transporteras till hemsidan. Precis som du slår upp ett namn i telefonkatalogen, hittar telefonnumret och kan ringa.

Vad är ICANN?
Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, eller ICANN, är en av de som har det största ansvaret för IP-protokollen, deras adressrymd samt DNS. Det här sköttes förut av USA:s myndigheter och sedan av IANA men efter viss kritik fick ICANN ta över. Dessa är idag en icke vinstdrivande organisation. Om någon använder sig av ditt företags namn i sitt domännamn är det t.ex. ICANN som du vänder dig till om namntjuvens toppserver är .com, .net eller liknande.

Vad är IANA?
IANA står för Internet Assigned Numbers Authority och är precis som ICANN en organisation. IANA arbetar mest med fördelningen av IP-adresser samt utvecklingen av Internets uppbyggnad. De har dessutom ett stort ansvar över Internets rotservrar.

Vad är II-stiftelsen?

II-stiftelsen, Stiftelsen för Internetinfrastruktur, ansvarar för den svenska toppdomänen ”.se”. Stiftelsen är uppdelad i två delar, .SE Registry samt .SE Direkt. .SE Registry arbetar främst med den administration och den tekniska driften som Sveriges domänregister kräver. Försäljning av domäner sker däremot genom återförsäljare och en av dem är stiftelsens egna .SE Direkt.

Publicerad 2010-04-10. Kategori Domäner, Web Hosting.


Skriv en kommentar eller en fråga

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.