Välkommen till whr.se, recensioner av webbhotell. I denna avdelning publicerar vi guider och artiklar runt webbteknik, programmering och marknadsföring på Internet bland annat.

Olika typer utav hosting

Ordet host kommer från engelskan och betyder värd. Det skulle kunna översättas till inhysing på svenska, vilket i princip är vad det är när vi talar om hosting i datavärlden. Hosting handlar nämligen om att du, eller ditt företag, får använda en del av en server samt serverutrymme från någon annans server till att ladda upp data till internet. Inom begreppet hosting talas det också om full-featured hosting, då handlar det inte om att du lånar en bit av någon annans server för att ladda upp din data, utan du lägger då upp en helt egen server.

Dedikerad server
Om du har dedikerad server hyr du en server samt plats i en datahall. Allt annat, som vad du har på den, säkerhet och backup sköter du helt själv. I princip som om du ägde den.

Managed dedicated server
En dedikerad server handlar nästan om samma sak som full-featured hosting. I det här fallet sköts servern av ägaren gällande t.ex. kapacitet, säkerhet och backup men du som kund sköter själv ditt innehåll och din datatrafik. Att hyra en dedikerad server är lite som att ha en server helt själv, eftersom du inte behöver dela den med någon. Samtidigt behöver du inte själv ansvara för att den fungerar.

Delad hosting / Shared hosting
I grunden ett vanligt Webbhotell. Precis som namnet antyder handlar detta om att servern delas mellan flera kunder. Det blir på så sätt billigare för dem som hyr och de behöver inte heller ansvara för det tekniska underhållet av servern som krävs, då den som hyr ut står för detta. Många webbhotell erbjuder även email hosting i samband med att du lägger upp din hemsida på internet genom dem. Email hosting handlar om att du får möjlighet att skapa ett e-postkonto med din domänadress samt att du får utrymme för att kunna skicka och ta emot mail. En negativ följd av att flera delar på en server kan vara att din egen del drabbas av exempelvis sämre kapacitet på grund av de andra som använder servern.

Virtual Private Server (VPS)
VPS är en eller flera servrar som är uppdelade i ett antal olika bitar, vilka fungerar självständigt som en egen server och har ett varsitt eget operativsystem. De kan startas om separat från varandra. Kunden kan i ett sådant fall hyra en egen virtuell server, vilken kommer bete sig i princip likadant som en alldeles fristående server. Detta kan vara bra om man behöver speciella serverfunktion som inte ingår på ett vanligt webbhotell. Att hyra en VPS är ett billigare alternativ till en dedikerad server. Dock följer mycket av det negativa med eftersom du har andra grannar på servern, attacker mot andra kan t.ex. även drabba dig. Av naturen har även VPS generellt lägre uptime än en dedikerad server då det alltid finns ett extra lager mjukvara på en VPS som kan ställa till problem. I det stora hela är dock VPS ett mycket bra val för den med tight budget men som växt ur delad hosting.

Colocation
Om du äger en egen dedikerad server och önskar ställa denna i en server hall kan du köpa colocation, ett tom plats helt enkelt. Colocation betyder att du placerar din server i ett webbhotell. Du kan då använda dig av webbhotellets infrastruktur och säkerhet men själv kontrollera övriga saker. Colocation blir billigare i längden än dedikerad server, men problemet är bland annat tillgängligheten på reservdelar om något skulle gå sönder.

Publicerad 2010-04-09. Kategori Web Hosting.


Skriv en kommentar eller en fråga

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.