Välkommen till whr.se, recensioner av webbhotell. I denna avdelning publicerar vi guider och artiklar runt webbteknik, programmering och marknadsföring på Internet bland annat.

Trafik och utrymme förklarat

När du ska starta en hemsida är det många faktorer du måste tänka på. Ett par är hur mycket trafik du väntas ha, samt vilket utrymme din sida kommer att kräva. Det finns oändligt många webbhotell med olika erbjudanden att välja på i dagsläget, då marknaden är ofantligt stor. Men för att veta hur mycket du behöver, måste du först veta vad det egentligen handlar om. Vad är då trafik och utrymme på internet?

Utrymme
På din sida har du förmodligen text, bilder och kanske även ljud och rörlig film. Allt detta kräver plats. För att definiera hur stora dina filer är används termen byte. Byte är den minsta enheten som finns och 1000 byte är ungefär 1 kilobyte (kB), 1000 kB är 1 megabyte (MB) och 1000 MB är 1 gigabyte (GB).

Man kan generalisera storleken på olika filer och säga att text oftast är kB, bilder i MB, filmer i 10- till 100-tals MB. Desto bättre kvaliteten på filerna är, desto större är de. Ju fler filer du har, desto mer plats behöver du. Det är viktigt att du har utrymme för att spara och hantera dina filer, precis som du behöver samma lagringsutrymme på din stationära dator.

När du bestämmer dig för vilket webbhotell du ska använda dig av bör du anpassa ditt val efter hur mycket lagringsutrymme du behöver och kan tänkas vilja ha i framtiden. Det flesta kräver att du minst betalar för att ha 1 GB utrymme och i de flesta fall räcker också det ganska långt, så länge du inte ska ha mycket film och ljudklipp på din hemsida.

Trafik
Internet kan liknas vid en jättestor dator, där all information som publiceras kräver sin plats, men för att din besökare ska kunna se den information du publicerar måste den också åka från denna jättestora dator till den personens egen dator. Trafiken mellan datorerna kräver bandbredd, det vill säga att det behövs ett utrymme för att kunna skicka filerna och datan.

Denna färdväg brukar jämföras med en motorväg och precis så bör du också tänka. Desto mer trafik du har från din hemsida till besökarens dator, desto större bandbredd måste du ha. Bandbredden avgör hur mycket kapacitet din sida har. Kapaciteten ska inte enbart beräknas utifrån hur mycket data som du har på sidan utan också utifrån hur många besökare som vill åt den.

Oftast betalar man för överföring per månad och därför är det lättast att räkna med antal besökare per månad. Säg att du har ca 1000 besök per månad där varje besök tar 500 kB. Detta betyder att 1000 besökare gånger 500 kB ger ett trafikbehov på strax under 500 MB / månad. Om du har fotoalbum eller flera tunga produktbilder på din hemsida blir varje överföring naturligtvis tyngre.

Det är därför inte endast hur mycket du får lagra hos ditt webbhotell som spelar roll, utan ännu viktigare är det egentligen hur denna information sedan har möjlighet att spridas.

Publicerad 2010-03-22. Kategori Web Hosting.


En kommentar

  1. Av Gabriel, feb 3, 2012 | Svara

    Tack för informationen, mycket nyttig information. Jag trodde jag skulle behöva mycket mer än några GB… när man talar om hårddisk är det ju en 500-1000 GB det handlar om!

    Har kikat på Binero och One.com, båda verkar billiga. One.com har som minst 3GB, och det borde väl räcka då!


Skriv en kommentar eller en fråga

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.